Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

STRATI: Το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο αυτοκίνητο

Πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια από τότε που το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής έκανε την εμφάνισή του. Ήταν το Model T του Henry Ford, ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας, το οποίο άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια αυτοκίνηση. Ένα...αιώνα μετά, ένα άλλο όχημα δίνει το έναυσμα για το ξεκίνημα της νέας εποχής.

Η εταιρεία Local Motors εκτύπωσε το πρώτο αυτοκίνητο με το βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή. Και το όνομα αυτού: Strati! Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν αυτού του είδους τα αυτοκίνητα... περπατήσουν στην αγορά, θα αλλάξει η παγκόσμια λογική γύρω από το αυτοκίνητο στο μέλλον.
Είναι ενδιαφέρον ότι, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση του Strati, αργότερα μέσα στο έτος, και θα κοστίζει μεταξύ $ 18.000 έως $ 30.000.

«Αναμένουμε το επόμενο δίμηνο [η εκτύπωση ενός αυτοκίνητου] να είναι κάτω από 24 ώρες και στη συνέχεια, να πάει κάτω από 10 ώρες, [από τις 45 ώρες σήμερα]", δήλωσε ο CEO της Local Motors, John Rogers. Το σχέδιο του αυτοκινήτου επιλέχθηκε ανάμεσα σε πάνω από 200 προτάσεις που υποβλήθηκαν online στην εταιρεία. Ο Rogers λέει ότι το κύριο πλεονέκτημα των 3D τυπωμένων αυτοκίνητων είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να κατασκευάσουν αυτοκίνητα προσαρμοσμένα στους πόρους που διαθέτουν.


Στο περίπτερο της Local Motors, στη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Σικάγο, δεν υπήρχε τίποτε που να δικαιολογεί την επωνυμία της εταιρείας. Με εξαίρεση ένα τεράστιο στατικό μηχάνημα, δεν υπήρχε τίποτε που να παραπέμπει σε «motors».
Στα εγκαίνια, ομως, της έκθεσης, στις 8 Σεπτεμβρίου, πατώντας το πλήκτρο «print», ο Τζον Ρότζερς jr., διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Local Motors, «έγραψε» κυριολεκτικά ιστορία στην αυτοκίνηση.

Σαράντα τέσσερις ώρες αργότερα, είχε σχηματιστεί κάτι που θα μπορούσε να θυμίζει ένα διθέσιο ανοιχτό αυτοκίνητο. Δύο μηχανικοί της εταιρείας χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ώρες για να περάσουν καλωδιώσεις, αναρτήσεις, ηλεκτροκινητήρα, μπαταρία και τροχούς και το πρώτο εκτυπωμένο αυτοκίνητο στον κόσμο ήταν έτοιμο σε μόλις δύο ημέρες! Η παρθενική του βόλτα, έξω ακριβώς από το χώρο της έκθεσης μονοπώλησε τα βλέμματα των επισκεπτών και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.
Το Strati, όπως ονομάζεται, εκτυπώνεται από ένα μείγμα πλαστικού με ανθρακονήματα και κινείται προς το παρόν με τον ηλεκτροκινητήρα του Renault Twizy 15kW, που αποδίδει 20 ίππους. Η αυτονομία του είναι περίπου 100 χλμ. και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 80 χλμ / ώρα. Ενώ τα κοινά αυτοκίνητα αποτελούνται από περισσότερα από 20.000 διαφορετικά εξαρτήματα, το Strati αποτελείται από μόνο 40.
Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν πως πολύ σύντομα ο χρόνος εκτύπωσης θα περιοριστεί σε 20 ώρες, τα εξαρτήματα θα μειωθούν σε περίπου 20 και πως δύο μηχανικοί θα χρειάζονται λιγότερο από μία ώρα για να συναρμολογούν πλήρως το κάθε «αντίγραφο». Η Local Motors θα αρχίσει να εκτυπώνει το Strati για εμπορική εκμετάλλευση στα τέλη του μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου