Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ayrton Senna

Ο Ayrton Senna da Silva,(21 Μαρτίου 1960 - 1 Μαΐου 1994) ήταν Βραζιλιάνος οδηγός της Formula 1, ο οποίος αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Μέχρι σήμερα θεωρείται ο πιο ταλαντούχος οδηγός όλων των εποχών.

O Άιρτον Σένα Ντα Σίλβα, όπως ήταν το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1960 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Συνήθως οι συμπατριώτες του επιλέγουν το ποδόσφαιρο αλλά αυτός επέλεξε το δεύτερο αγαπητό άθλημα, την Formula 1. Από μικρός έδειξε την κλίση του στους μηχανοκίνητους αγώνες. Ο πατέρας του τον στήριζε από τότε καθώς ήταν και ο ίδιος λάτρης των αγώνων ταχύτητας. Το πρώτο του αγωνιστικό καρτ το απέκτησε σε ηλικία 10 ετών και με αυτό συμμετείχε για πρώτη φορά σε τοπικούς αγώνες καρτ μετά από τρία χρόνια, καθώς τότε ήταν πολύ μικρός για να συμμετάσχει. Σ εκείνον τον αγώνα έτρεχαν πολύ ταλαντούχοι και μεγαλύτεροι από αυτόν οδηγοί, όμως ο Σένα κέρδισε το πρωτάθλημα και μαζί και τις εντυπώσεις. Το 1977 σε ηλικία 17 ετών ήρθε πλέον η ώρα να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα καρτ Νοτίου Αμερικής. Εκεί εντυπωσίασε, καθώς κέρδισε στους αγώνες. Το 1978 και το 1980 πήρε μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καρτ, όμως σε αυτό κατετάγη δεύτερος. Παρότι δεν κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές τον παγκόσμιο τίτλο, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αλλάξει κατηγορία. Έτσι, το 1981 έφυγε από την Βραζιλία για την Ευρώπη και συγκεκριμένα για την Αγγλία. Εκεί πήρε μέρος στο πρωτάθλημα Formula Ford 1600, το οποίο και κατέκτησε. Εκείνη την περίοδο πήρε το όνομα Da Silva, δηλαδή το μητρικό του, κάτι πολύ συνηθισμένο στην Βραζιλία.

Το 1982 κέρδισε και την Βρετανική και την ευρωπαϊκή Formula Ford 2000. Την επόμενη χρονιά έκανε ένα ακόμη βήμα παραπάνω: Μεταπήδησε στην Φόρμουλα 3 με την ομάδα της West Surrey Racing. Σε αυτούς τους αγώνες ως βασικότερο αντίπαλο είχε τον Άγγλο Μάρτιν Μπραντλ (Martin Brundle). Τελικά ο Σένα κέρδισε 9 αγώνες και τον τελευταίο στο Μακάο (Macau) και έτσι κατέκτησε τον τίτλο. Αυτή του η επίδοση έκανε πολλές ομάδες της Φόρμουλα 1 να ενδιαφερθούν γι' αυτόν: Γουίλιαμς, Μακλάρεν, Μπράμπαμ και Τόλμαν τον διεκδίκησαν. Τελικά κατέληξε στην πιο αδύναμη από όλες δηλαδή στην Τόλμαν (Toleman).

Πρωτομαγιά 1994. Gran Premio di San Marino. Pista di Imola. Στο μυαλό όλων τα γεγονότα του Σαββάτου όπου ο Roland Ratzenberger είχε χάσει τη ζωή του. Ο τραυματισμός του Rubens Barrichello την Παρασκευή έχει πια ξεχαστεί. Δεν υπάρχει χρόνος για θρήνους. Στην pole o Ayrton Senna και όλοι ονειρεύονται/ελπίζουν σε έναν καθαρό αγώνα.


Λίγες ώρες μετά, σιωπή. Εκκωφαντική σιωπή. Ένας νεαρός βγαίνει μουδιασμένος από το σπίτι του Βόρεια του Μιλάνου. Ο καιρός απρόσμενα καλός για 1η Μαΐου σε μία περιοχή γνωστή για τον άστατο της καιρό. Τα πουλιά δεν σταματούν να κελαηδούν. Ο ήλιος ακόμα ψηλά στον ουρανό. Άλλωστε εκεί αργεί πραγματικά να σκοτεινιάσει. Ένα ειδυλλιακό τοπίο. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία.

Ο Senna είναι νεκρός. Στον 7ο γύρο στη στροφή Tamburello η FW16B του Βραζιλιάνου, συνεχίζει ευθεία και συγκρούεται με σφοδρότητα στο τσιμεντένιο τοίχο. Το μισό μονοθέσιο διαλύεται. Ο Ayrton παραμένει ακίνητος μέσα στο μονοθέσιο. Η κρούση στον τοίχο ήταν τόσο σφοδρή που το πίσω μέρος του κεφαλιού του έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα. Τμήμα της εμπρός ανάρτησης έχει προσκρούσει στο κράνος προκαλώντας θλαστικό τραύμα. Ένα κομμάτι της ανάρτησης ακόμα, έχει διατρήσει την προσωπίδα του κράνους πάνω από το δεξί μάτι του οδηγού. Κάθε ένα από αυτά τα τραύματα είναι θανατηφόρο. Η Ιατρική ομάδα της πίστας τον μεταφέρει εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Maggiore. Μάταια όμως. Κάθε προσπάθεια ανάμηψης αποβαίνει άκαρπη. Ο Ayrton Senna δεν ζει πια. Στις 6.40 το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώνεται ο θάνατος του. Επίσημη ώρα θανάτου η 2.17 το απόγευμα. Οι νοσοκόμες αναφέρουν πως βρήκαν μέσα στην στολή του μια σημαία της Αυστρίας που είχε σκοπό να ανεμίσει στον τερματισμό προς τιμήν του Roland

Ο θάνατος του Senna συγκλονίζει. Όχι γιατί είναι κάτι σπάνιο. Ratzenberger, De Angelis, Paletti, Villeneuve, Depailler, Peterson, Pryce, Donohue, Koinigg, Revson και η λίστα των οδηγών που έχασαν στην πίστα τη ζωή τους συνεχίζεται. Οι αγώνες και ο κίνδυνος είναι το ένα και το αυτό.

Rest in Peace Ayrton Senna





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου